Ενισχύσατε τον «Καλόν Τύπον»

Την περίοδο του μεσοπολέμου, έκανε την εμφάνισή του, για πρώτη φορά, στην Αθήνα -στα πλαίσια της Καθολικής Εκκλησίας- ένας εκδοτικός οργανισμός, με σκοπό την έκδοση θρησκευτικών και ιστορικών βιβλίων, αγιογραφιών, κοινωφελών εντύπων, ειδών εκκλησιαστικής ευλάβειας και άλλων συγγραμμάτων θρησκευτικής διαπαιδαγώγησης και προβληματισμού. Τα βιβλία αυτά, υπήρξαν για πολλές δεκαετίες, τα εγχειρίδια αλλά και βασικά εργαλεία στη διαπαιδαγώγηση των καθολικών, κυρίως των νέων, από τους εκκλησιαστικούς τους παραστάτες και εφημερίους. Πολλές από αυτές τις εκδόσεις, αν και ξεπερασμένες μερικές, αποτελούν μέχρι σήμερα ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα και οι παλαιότεροι, με καμάρι, επιδεικνύουν στις βιβλιοθήκες τους κάποια από αυτά τα βιβλία που τους συνόδεψαν στα μαθητικά και στα νεανικά τους χρόνια. Πρόκειται για μία περίοδο που οι περισσότερες εκκλησιαστικές επαρχίες, τα μοναχικά Τάγματα, τα Καθολικά Σχολεία, θρησκευτικοί θεσμοί και οργανισμοί, εκδίδουν σημαντικά έντυπα με σκοπό τη προαγωγή του έργου τους και την ενημέρωση για τις διάφορες ποιμαντικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές κ.α. δραστηριότητες.

Ο εκδοτικός οργανισμός, στο οποίο αφιερώνεται η σημερινή αναφορά, ονομάστηκε «Καλός Τύπος» και μέχρι σήμερα, διατηρεί ένα βιβλιοπωλείο θρησκευτικών εκδόσεων, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σίνα, δίπλα από τον Καθεδρικό Καθολικό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Μία από τη βασικότερη συμβολή του «Γραφείο Καλού Τύπου» υπήρξε η έκδοση της πολύ γνωστής εφημερίδας «Καθολική». Η εφημερίδα πρωτοκυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1928 με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της Ένωσης Καθολικών Νέων Αθηνών, Πλάτωνα Δελένδα. Στόχος των εμπνευστών της, υπήρξε, η δημιουργία ενός δημοσιογραφικού Οργάνου της Καθολικής Νεολαίας της Ελλάδος, που θα συνέβαλε στη σύσφιξη των σχέσεων των διαφόρων τμημάτων της καθολικής νεολαίας, ανά την επικράτεια. Τον Μάιο του 1932, την έκδοση της εφημερίδας ανέλαβε η Ελληνική Καθολική Εξαρχία και για λογαριασμό της ο νεοσύστατος εκδοτικός «Οργανισμός του Καλού Τύπου».

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας «Το «ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΚΑΛΟΥ ΤΥΠΟΥ» άρχισε τη λειτουργία του ως Δανειστική Βιβλιοθήκη το έτος 1932 επί Αρχιερατείας του Αειμνήστου Εξάρχου των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος Γεωργίου Χαλαβαζή. Ο ίδιος Ιεράρχης υπέγραψε στις 26 Οκτωβρίου 1936 και το υπ’ αριθμόν 910 Επισκοπικό Διάταγμα με το οποίον ιδρύθηκε επίσημα πλέον ο εν λόγω Οργανισμός με τη σημερινή του νομική μορφή και έκτοτε λειτουργεί ως Οργανισμός Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Σκοπός του «Γραφείου Καλού Τύπου» είναι η δια του τύπου συμβολή στην πνευματική διαπαιδαγώγηση του Ελληνικού Καθολικού κόσμου και εν γένει η διαφώτιση της Ελληνικής κοινωνίας επί της δογματικής, ηθικής και κοινωνικής διδασκαλίας και δράσεως της Καθολικής Εκκλησίας. Για την άμεση επαφή με επικοινωνία με τον ευσεβείς πιστούς από συστάσεως του Οργανισμού «Γραφείου Καλού Τύπου» λειτούργησε το εμπορικό κατάστημα επί της οδού Σίνα 2 στο Κέντρο της Αθήνας, στο οποίο διατίθενται όλες οι εκδόσεις του Οργανισμού, θρησκευτικά βιβλία που εκδίδονται από έγκριτους Εκδοτικούς Οίκους της Αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας, βιβλία όλων των λοιπών Εκδοτικών Οίκων με θρησκευτικό ή κοινωνικό περιεχόμενο και μεγάλη ποικιλία αντικειμένων Ευλαβείας, με σκοπό τη διάδοση της ευλαβείας των πιστών και την πνευματική των οικοδομή».

Η διεύθυνση της εφημερίδας λειτουργούσε στην οδό Αχαρνών και σκοπός της υπήρξε η ενημέρωση των εκκλησιαστικών επαρχιών της χώρας μας για τα νέα και τις εξελίξεις της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα και στον κόσμο. Η εφημερίδα όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από την απρόσκοπτη λειτουργία και εμφάνισή της, θεωρήθηκε ως το ημιεπίσημο όργανο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα και η διεύθυνσή της ανατέθηκε σε φωτισμένες προσωπικότητες της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας, όπως στους μακαριστούς π.π. Ειρηναίο Τυπάλδο, Παύλο Γρηγόριο Γκαρώ και Γεώργιο Σαργολόγο και τελευταία στον π. Στέφανο Μαραγκό. Στις 25 Δεκεμβρίου 2007, με απόφαση της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της χώρας μας, η εφημερίδα ανέστειλε τη λειτουργία της, εξαιτίας του υψηλού κόστους εκτύπωσης και των πενιχρών της εσόδων. Τελικά, στις 23 Δεκεμβρίου του επομένου έτους επανακυκλοφόρησε με νέα αρίθμηση, ως το επίσημο όργανο της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος με υπεύθυνο, τον πολύ δραστήριο Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. κ. Σεβαστιανό Ρούσσο.

Την εφημερίδα και τις εκδόσεις του «Καλού Τύπου», προμηθεύονταν μέσω των εφημερίων και των ανταποκριτών, όλοι οι καθολικοί πιστοί στην Κέρκυρα και αλλού και μία φορά το χρόνο, διοργανώνονταν μία έκθεση καθολικών εντύπων, όπου σε προσιτές τιμές, κάθε ενδιαφερόμενος, μπορούσε να προμηθευτεί τα βιβλία των συγκεκριμένων εκδόσεων. Στην Κέρκυρα, πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας υπήρξε ο αεικίνητος Ανδρέας Μποτετζάγιας αλλά και τα υπόλοιπα μέλη των οργανώσεων της Ε.Κ.Ν.Ε. και της Α.Κ.Ν.Ε. για τους καθολικούς νέους και νέες αντίστοιχα.

Στη φωτογραφία που ανασύραμε σήμερα από τη συλλογή μας, μπορούμε να δούμε μέλη της Καθολικής Νεολαίας στον περίβολο του Ναού του Αγίου Φραγκίσκου, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του πενήντα, να προωθούν τις εκδόσεις του Γραφείου του Καλού Τύπου. Σήμερα, όλα αυτά μοιάζουν ξεθωριασμένες εικόνες, που δείχνουν να ξεπροβάλλουν από ένα πολύ μακρινό παρελθόν. Για την ιστορία, να αναφέρουμε, πως ο ιστορικός ναός του Αγίου Φραγκίσκου λειτουργούσε ως Καθεδρικός Ναός των Καθολικών της Κέρκυρας μέχρι το 1970 και την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του βομβαρδισμένου Μητροπολιτικού και Καθεδρικού Ναού των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου.

Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνεται ο αλησμόνητος π. Νικόλαος Ψάιλας και στα δεξιά του ο πρώτος Πρόεδρος της Ε.Κ.Ν.Ε. Κερκύρας ο αείμνηστος Νικόλαος Μικάλεφ. Ο π. Νίκος Ψάιλας γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 14 Δεκεμβρίου 1910 και σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στο Ουρβάνειο Κολλέγιο της Ρώμης από το 1931 έως το 1937. Στις 27 Μαρτίου 1937 χειροτονήθηκε ιερέας και επέστρεψε στη γενέτειρά του. Προσέφερε με ζήλο τις υπηρεσίες του τόσο στην Κέρκυρα όσο και στη Ζάκυνθο, τα πέτρινα μεταπολεμικά χρόνια, και όλοι τον θυμούνται για την απλότητα του. Πέθανε στην Κέρκυρα στις 6 Αυγούστου 1974. Πίσω από το τραπέζι, με τα θρησκευτικά βιβλία, «ποζάρουν» μέλη της Αδελφότητος Καθολικών Νεανίδων, ανάμεσα στους αγαπητούς Γιώργο Ψάιλα (αριστερά) και Αντρίκο Μποτετζάγια (δεξιά) που σε προχωρημένη πλέον ηλικία και βαθιά δοκιμαζόμενοι από την κατάσταση της υγείας τους και οι δύο, απολαμβάνουν την εκτίμηση, την αγάπη και το σεβασμό όλων όσοι τους γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί τους.

Σ.Γ.