Κάριτας  Κέρκυρας

Η «ΚΑΡΙΤΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», ως φιλανθρωπική οργάνωση που κινείται στα πλαίσια της Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, έχει ήδη μία παρουσία 40 χρόνων στην κερκυραϊκή κοινωνία. Βασιζόμενη στην προσφορά των, λιγοστών εθελοντών μελών της, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο ιερέα π. Ρόμπερτ Ρέικλι, προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις πολύπλευρες ανάγκες όλων εκείνων που διαβαίνουν το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει.

Στις μηνιαίες συγκεντρώσεις της Οργάνωσης, κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής, εξετάζουν τα αιτήματα που έχουν τεθεί και αξιολογούν τις περιπτώσεις, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Στο μπαζάρ της Οργάνωσης, εκεί όπου έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου, τα μέλη διαθέτουν ρούχα, διακοσμητικά, βιβλία και παιχνίδια προς πώληση, κάθε Τρίτη και Παρασκευή πρωί, ενώ κατά διαστήματα οργανώσουν πωλήσεις σε άλλους διαθέσιμους χώρους.

Τα μέλη της Κάριτας οργανώνουν επισκέψεις στα Γηροκομεία του νησιού, στο Καθολικό, στο Δημοτικό και στο Ορθόδοξο, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και το Πάσχα, αλλά και σε άλλες χρονικές περιόδους. Στις επισκέψεις αυτές προσφέρονται γλυκά, ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής, όπου χρειάζονται για τους τροφίμους και λίγη ψυχαγωγία.

Τακτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται και στις εγκληματικές φυλακές Κερκύρας όπου ο π. Ρόμπερτ ασχολείται με την ποιμαντική των καθολικών κρατουμένων και τη προμήθεια σε διαφόρους κρατουμένους ειδών πρώτης ανάγκης, τηλεφωνικών καρτών, τσιγάρων, γραφικής ύλης κ.ο.κ.

Επίσης η Κάριτας αναλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς μεταναστών από τα κέντρα κράτησης στα Ιωάννινα, προς το Καθολικό παρεκκλήσιο των Ιωαννίνων, τις λιγοστές, πλέον, περιόδους που ο λειτουργός είναι παρών.

Την περσινή χρονιά η «Κάριτας Κέρκυρας», συνέβαλε μεταξύ άλλων στην:

Τακτική συγκέντρωση, αξιολόγηση και δεματοποίηση μεγάλων ποσοτήτων ιματισμού, κουβερτών, παιχνιδιών και υποδημάτων για μελλοντική διανομή εντός και εκτός Κερκύρας (όπου ζητηθεί). Για τον σκοπό αυτό λειτουργούσε δύο φορές την εβδομάδα η αποθήκη της Κάριτας, στον υπόγειο χώρο της πρώην Μονής των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Λυών.

Τα μέλη, στο μέτρο του εφικτού, προσφέρουν στήριξη, ηθική και υλική, σε καθολικούς και όχι μόνον ενορίτες.

Διανομή στις μεγάλες εορτές πακέτων τροφίμων ή δωροεπιταγών σε ισάριθμες, άπορες οικογένειες, οι περισσότερες εκ των οποίων παρέμειναν, όπως ήταν αναμενόμενο, στις λίστες της Οργάνωσης από το Πρόγραμμα «Αγαπώ και προσφέρω» του Ι.Σ.Ν.

Χρηματικά βοηθήματα σε άτομα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κυρίως καθολικών ενοριτών ή ξένων υπηκόων που ζουν στην Κέρκυρα σε κατάσταση απορίας. Αυτό συνεπάγεται εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ, αγορά φαρμάκων, αγορά τροφίμων, εξόφληση ενοικίων ή δικαστικών εξόδων. Παράλληλα ανέλαβε τον συντονισμό και την οικονομική διευκόλυνση σε δύο οικογένειες, με σοβαρό πρόβλημα υγείας που χρειάστηκε μέλος τους να νοσηλευθεί εκτός Κερκύρας.

Οι δυνάμεις και τα έσοδα της Οργάνωσης ολοένα και λιγοστεύουν και ο προσεταιρισμός νέων μελών με διάθεση να προσφέρουν είναι μικρός. Προσθέτοντας σε αυτό τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν οι φετινές υγειονομικές συνθήκες, το μόνο που έχουμε να ευχηθούμε, είναι, του χρόνου να βοηθήσει ο Θεός να συντονιστούμε καλύτερα για να μπορέσουμε με τις λιγοστές μας δυνάμεις να συμπαρασταθούμε, σε όλο και περισσοτέρους αναγκεμένους αδελφούς μας. Και πολύ φοβόμαστε πως η οικονομική κρίση θα φέρει ακόμα περισσότερους στην πόρτα της Οργάνωσής μας.