Ιστορικός Ναός Παναγίας του Καρμήλου (Τένεδος)

Το συγκεκριμένο μνημείο είναι μία από τις πιο ιστορικές εκκλησίες του νησιού που ξεκίνησαν να κτίζουν το 1663 με σκοπό να στεγάσουν το ιεροσπουδαστήριο (σεμινάριο) των καθολικών. Την ονομασία «Τένεδος», οφείλει σε φραγκισκανούς μοναχούς που μετά την κατάληψη της νήσου Τενέδου από τους Τούρκους, μετέφεραν μία εικόνα της Παναγίας στην Κέρκυρα.

Η εκκλησία υπέστη, προφανώς, μεγάλες ζημιές κατά την τουρκική πολιορκία του 1716 και τα εγκαίνια του νέου ναού πραγματοποιήθηκαν το 1749 από τον Αρχιεπίσκοπο Αντώνιο Nani. Στην κεντρική είσοδο υπάρχει μία αξιόλογη γλυπτή παράσταση με το βενετσιάνικο λεοντάρι και οικόσημα επιφανών βενετικών οικογενειών της νήσου. Στα χρόνια των Δημοκρατικών Γάλλων (1797 - 1799) εγκατέστησαν, στην κατεστραμμένη σήμερα μονή, την πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη του νησιού, οι υπόλοιπες δε μοναστηριακές βιβλιοθήκες των καθολικών εκκλησιών της Κέρκυρας, απετέλεσαν τη βάση της βιβλιοθήκης της Ιονίου Ακαδημίας και μετέπειτα δημοσίας βιβλιοθήκης του νησιού, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς το 1943.

Το 1804 με πρώτο διευθυντή τον Ιωάννη Καποδίστρια λειτούργησε στον ναό με απόφαση του Ιονίου Κράτους δημόσιο σχολείο, τα εγκαίνια του οποίου, πραγματοποιήθηκαν την 3η Νοεμβρίου 1805. Στο ναό με τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ρυθμό, εκτός του κεντρικού βήματος με την εικόνα της Παναγίας του Καρμήλου, υπάρχουν ακόμα τα εικονοστάσια του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Ανδρέα, της Υπεραγίας Θεοτόκου και των Αγίων Φραγκίσκου και Σπυρίδωνα.

Ο ναός εορτάζει τη 16η Ιουλίου.

Ο Ιερός Καθολικός Ναός Παναγίας του Καρμήλου «Τένεδος» αναγνωρίστηκε επίσημα ως Θ.Ν.Π. με Αριθμό Απόφασης Αναγνώρισης ως «παράρτημα Καθεδρικού» του Πρωτοδικείου Κέρκυρας.

Διεύθυνση: οδός Σολωμού, Νέο Φρούριο
Έτος Ίδρυσης και Έναρξης Λειτουργίας: 1663