Πασχαλινό Μήνυμα 2023

Πασχαλινό Μήνυμα
«Αφού, λοιπόν, αναστηθήκατε μαζί με τον Χριστό να επιδιώκετε τα αγαθά που βρίσκονται στον ουρανό, εκεί που κάθεται ο Χριστός στα δεξιά του Θεού». Κολ 3,1
«Διασκέδασε τώρα, όσο μπορείς περισσότερο, γιατί η ζωή είναι σύντομη και όταν έρθει ο θάνατος τα πάντα τελειώνουν». Κάποιες φορές οι άνθρωποι αναζητούμε τη διασκέδαση γιατί φοβόμαστε ότι κάποια στιγμή ο θάνατος θα μας στερήσει τις χαρές της ζωής και θα μας βυθίσει στο τίποτα.
Με το Πασχαλινό Μυστήριο ο Θεός μάς φανερώνει, όμως, κάτι εντελώς διαφορετικό και υπέροχο. Το Πάσχα τελούμε την πιο σημαντική εορτή της πίστεως μας και πλημμυρισμένοι από ουράνια χαρά στρεφόμαστε με ευγνωμοσύνη στον Θεό γιατί κοίταξε τον θάνατο με τη δύναμη της αγάπης Του. Η Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι η απάντηση του Θεού στην οριστικότητα του θανάτου· είναι το χαμόγελο της αγάπης απέναντι στη βία και στον θάνατο· είναι η έκπληξη της ζωής που ξεπερνά το αναπόφευκτο του θανάτου. Σήμερα ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου πανηγυρίζουμε γιατί ο Θεός δεν αφήνει τον νεκρό άνθρωπο δέσμιο του θανάτου και γνωρίζουμε ότι κι εμείς συμμετέχουμε στην νίκη του Σωτήρα μας Χριστού. Η πίστη μας ενισχύει και στηρίζει την ελπίδα μας ότι κι εμείς θα αναστηθούμε σε μια νέα εν Χριστώ ζωή.
Γεννιέται, λοιπόν, ένα ερώτημα: η πίστη μας στην Ανάσταση περιορίζεται μόνο στην μνήμη της Αναστάσεως του Κυρίου και στην ελπίδα και της δικής μας την έσχατη ημέρα; Μεταξύ αυτών των γεγονότων τι συμβαίνει; Στις μέρες μας πολλά γεγονότα πόνου και βίας παραμορφώνουν το πρόσωπο του ανθρώπου. Το Πάσχα μάς προκαλεί να κατανοήσουμε την ιστορία του ανθρώπου με το φως της Αναστάσεως του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού. Αυτό σημαίνει ότι κι εμείς οι χριστιανοί καλούμαστε να ταχθούμε υπέρ της ζωής, της ειρήνης και της δικαιοσύνης μέσα σ’ ένα περιβάλλον όπου η βία και ο θάνατος αποκτούν μορφή κανονικότητας. Ο θάνατος δεν είναι απλά η μοίρα κάθε ανθρώπου στο τέλος της ζωής του. Δυστυχώς, τον συναντάμε συχνά στη ζωή μας. Αυτή η σκέψη παρακίνησε και τον Γερμανό θεολόγο J. Moltmann σε κάποιο πασχαλινό κήρυγμά του να πει τα εξής: «Ο θάνατος είναι μια δύναμη του κακού καταμεσής της ζωής. Είναι ο οικονομικός θάνατος του ανθρώπου που πεινάει· ο πολιτικός θάνατος των ανθρώπων που καταπιέζονται· ο κοινωνικός θάνατος των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες· ο εκκωφαντικός θάνατος που χτυπά με βασανιστήρια και βόμβες και ο σιωπηλός θάνατος της απαθούς ψυχής». Αν δεχτούμε τις διαδοχικές αυτές εκφάνσεις του θανάτου ως αναπόφευκτες, τότε στερούμε στον εαυτό μας τη δύναμη που έχει σήμερα για μας η Ανάσταση του Κυρίου. Η πίστη στην Ανάσταση μάς διαμορφώνει να μπορούμε να βλέπουμε τον κόσμο όπως ο Θεός τον βλέπει και να ενεργούμε όπως τόσοι άνθρωποι οι οποίοι σε πολλά σημεία του πλανήτη μας, με απίστευτο κουράγιο, αρνούνται να γονατίσουν μπροστά στις δυνάμεις του σκότους που χρησιμοποιούν την βία και τον θάνατο ως όργανα της εξουσίας τους.
Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε στην καθημερινότητά μας ότι η δύναμη της Αναστάσεως του Κυρίου μας είναι ενεργή π.χ. όταν βλέπουμε τους άοκνους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να αγκαλιάζουν τον ασθενή άνθρωπο με αξιοπρέπεια και αγάπη ή σε εκείνους που αγωνίζονται ειρηνικά ώστε να σταματήσει ο παραλογισμός της βίας και του πολέμου και τόσα άλλα παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι ανακαινισμένοι από τη ζωή του Αναστημένου Χριστού μπολιάζουν, διαμέσου της πίστεως, τις οικογένειές τους, το περιβάλλον τους, την εργασία τους με καλοσύνη, δικαιοσύνη, ειρήνη και αγάπη.
Εύχομαι, αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί, ο Θεός να μας αξιώνει να πορευόμαστε στη ζωή με ελπίδα γιατί πιστεύουμε και γνωρίζουμε ότι το καλό θα θριαμβεύσει πάνω στο κακό και η ζωή θα θριαμβεύσει πάνω στον θάνατο γιατί ο Χριστός Ανέστη!

+Γεώργιος Αλτουβάς
Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Ζακύνθου και Κεφαλληνίας
Τοποτηρητής Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης