Επίσκεψη του Επισκόπου του Ugento – Santa Maria di Leuca στην Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας

Ένας παλαιός γνώριμος της Αρχιεπισκοπής μας, ο Σεβασμιώτατος Vito Angiuli, Επίσκοπος του Ugento – Santa Maria di Leuca, επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή μας το διάστημα 17-19 Αυγούστου 2022. Συνοδευόμενος από επτά ιερείς της εκκλησιαστικής του Επαρχίας κατέλυσε στο ποιμαντικό και κατασκηνωτικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής στη Μεσογγή της Κέρκυρας. Ο Αρχιεπίσκοπος Vito συνδέεται με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο με βαθιά φιλία, αφού υπήρξε για χρόνια, κατά τη διάρκεια των ιερατικών του σπουδών, πνευματικός και καθηγητής του στο σεμινάριο της Molfetta.

Ο Σεβασμιώτατος Vito περιηγήθηκε στα έργα και στους χώρους λατρείας της Αρχιεπισκοπής και επισκέφθηκε το προσκύνημα του πολιούχου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνα, όπου έγινε με μεγάλη ευγένεια δεκτός, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Νεκταρίου, από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, πρωτοπρεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό και τον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως Δρ. Χρήστο Δεσύλλα. Η συζήτηση υπήρξε ιδιαιτέρως εποικοδομητική και ο π. Θεμιστοκλής προσέφερε πλούσια αναμνηστικά δώρα στον Επίσκοπο Vito και στη συνοδεία του.

Ακολούθως επισκέφθηκαν την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κα. Μερόπη Σπυριδούλα Υδραίου, στο ιστορικό Δημαρχείο “San Giacomo”, συνοδευόμενοι πάντα από τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας π. Γεώργιο Αλτουβά.

Στην συνάντηση, η οποία είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, η Δήμαρχος αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς της Κέρκυρας με την Νότια Ιταλία και στις αδελφοποιήσεις της πόλης της Κέρκυρας, με διάφορες πόλεις της Ιταλίας.

Έγινε αναφορά στα ελληνόφωνα χωριά της Νότιας Ιταλίας και στην μακρά περίοδο της Βενετοκρατίας του νησιού μας, συζήτησαν δε την προοπτική για πολιτιστικές ανταλλαγές και για παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο περιοχών και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Στο περιθώριο της επίσκεψης, ο Σεβασμιώτατος Vito και η συνοδεία του επισκέφθηκαν χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και δήλωσαν ενθουσιασμένοι τόσο από τις πλούσιες τοπικές παραδόσεις όσο και από τα κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά μεταξύ της Κέρκυρας και της νοτίου Ιταλίας.