ANDREAS BENEDICTUS GANASSONI (1773 – 1779)

Λίγο πριν την κατάλυση της Βενετικής Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και τη λήξη της βενετοκρατίας στα Ιόνια Νησιά, προτελευταίος Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας διορίζεται ο βενεδικτίνος Μοναχός Ανδρέας Βενέδικτος Ganassoni. Ο Ganassoni γεννήθηκε στην Brescia από ευγενείς γονείς στις 26 Ιανουαρίου 1734, εντάχθηκε στους Μοναχούς της ιστορικής κοινότητας του Monte Casino στις 30 Ιανουαρίου 1757 και σπούδασε νομική, θεολογία και φιλοσοφία.


Υπηρέτησε ως διδάκτωρ της Νομικής στην Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας και ηγούμενος της ιστορικής μονής San Giorgio Maggiore στην ίδια πόλη. Στις 20 Δεκεμβρίου 1773 ο Πάπας Κλήμης ΧΙV τον ονομάζει Επίσκοπο και ο Καρδινάλιος Lodovico Calini τον χειροτονεί στη Ρώμη την επομένη της εκλογής του. Επτά ημέρες μετά λαμβάνει τον τίτλο του Episcopus solio Pontificio assistens και μετατίθεται στην Κέρκυρα, διαδεχόμενος τον καρμελιτάνο Paulus Da Ponte.


Ένα χρόνο μετά, το 1774, ο Pietro Lοnghi (1702 – 1785), ένας από τους σημαντικότερους βενετούς ζωγράφους της εποχής του και διευθυντής της Ακαδημίας σχεδίου της Βενετίας μέχρι το θάνατό του, ζωγραφίζει ένα εξαιρετικό πορτραίτο του Ganassoni, να ποζάρει με το χαρακτηριστικό ένδυμα των βενεδικτίνων μοναχών και τα σύμβολα της επισκοπικής του διακονίας.


O Ganassoni υπέφερε από μαλάρια και ρευματοειδή πυρετό, εξαιτίας του υγρού κερκυραϊκού κλίματος και θα ζητήσει επανειλημμένα τη μετάθεσή του. Τελικά, θα παραμείνει στην έδρα του στην Κέρκυρα έως την 12η Ιουλίου 1779 οπότε μετατέθηκε ως βοηθός στην Επισκοπή του Feltre. Πέθανε στη Βενετία στις 29 Μαρτίου 1796 και ετάφη μέσα στην Μονή του Αγίου Γεωργίου.


Στην Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας τον διαδέχθηκε ο δαλματός Κόμης Franciscus Maria Fenzi (1779 – 1799).


Στο ιστορικό αρχείο της Κέρκυρας σώζονται αναφορές του Ganassoni κυρίως των ετών 1775 – 1776 για το τελετουργικό του προκατόχου του Antonio Nani που προέβλεπε (ή επέβαλε) την τάξη και το πρωτόκολλο στις δημόσιες και θρησκευτικές τελετουργίες, με τη συμμετοχή του ορθόδοξου κλήρου, αλλά και για θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση και τον κανονισμό του σεμιναρίου των Λατίνων.


Στο σημερινό αφιέρωμα, παρουσιάζουμε ένα ενδιαφέρον αναμνηστικό μετάλλιο που κόπηκε στη Βενετία, το διάστημα που ο Ganassoni υπηρετούσε στην Κέρκυρα. Στη μία όψη παρουσιάζεται η μορφή του Λατινεπισκόπου και στην άλλη ο Επισκοπικός του θυρεός.


Σ.Γ.