π. Γουλιέλμος Ρέδιτ

π. Γουλιέλμος Ρέδιτ

Ο π. Γουλιέλμος Ρέδιτ (Guglielmo Reditt ή Redit) γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αι. από γονείς βρετανικής εθνικότητας. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1918 και την ίδια χρονιά ίδρυσε την πρώτη «Παιδική Χαρά», όπως πρωτοποριακά τις είχε ονομάσει στην Κέρκυρα. Επρόκειτο για μικρές ομάδες παιδιών του δημοτικού που ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα κατήχησης, αλλά και παιχνιδιού στα πρότυπα της προσκοπικής ζωής. Σε αυτές τις ομάδες συμμετείχαν παιδιά που ανήκαν και όλες τις χριστιανικές ομολογίες, ίσως και εβραιόπουλα. Αναφέρεται πως η πρώτη ομάδα της Κέρκυρας υπήρξε αφιερωμένη στον «Άγιο Θωμά».

Ο Ρέδιτ που ανήκε στον εφημεριακό κλήρο της Αρχιεπισκοπής της Κέρκυρας εργάστηκε επίσης στη Ζάκυνθο, στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ασχολούμενος κυρίως με την πνευματική επιμόρφωση των μικρών καθολικών παιδιών. Πολλοί ενορίτες τόσο στο Βόλο, όσο στη Θεσσαλονίκη και στην Κέρκυρα, θυμούνται έως σήμερα, αναπολώντας τα προσχολικά και τα μαθητικά τους χρόνια, τον ψιλόλιγνο ιερέα με τα χαρακτηριστικά γυαλιά και τον ευέξαπτο χαρακτήρα, να οργανώνει θεατρικές και σχολικές παραστάσεις και άλλες γιορτές. Ο π. Γουλιέλμος εξέδωσε μία σειρά από μικρούς οδηγούς προσευχής και άλλα κατηχητικά εγχειρίδια, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδινε στις εορτές κατά τη διάρκεια των εθνικών επετείων, κυρίως εκείνης της 25ης Μαρτίου, όπου έντυνε όλα τα παιδιά με φουστανέλες και εθνικές ενδυμασίες και όλοι μαζί, κρατώντας τη γαλανόλευκη τραγουδούσαν πατριωτικούς σκοπούς και τραγούδια. Στην Κέρκυρα οι παλαιότεροι τον θυμούνται να διαμένει και να δέχεται τον κόσμο στο μικρό του δωμάτιο, πάνω από το ιερό του ιστορικού ναού του Αγ. Φραγκίσκου.

Ο π. Γουλιέλμος πέθανε στη Θεσσαλονίκη στις 21 Ιανουαρίου 1973.

Η φωτογραφία που παρουσιάζουμε από το αρχείο Σπ. Π. Γαούτση, εμφανίζει την ομάδα της Κέρκυρας την 1η περίοδο λειτουργίας της (1918-1926). Κατά τη διάρκεια του πολέμου οι ομάδες αυτές διαλύθηκαν και επαναδραστηριοποιήθηκαν ως «δεύτερη περίοδος» μετά το 1955.