Η Λιτανεία του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο

Τετρακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την κοίμηση του Αγίου Διονυσίου πολιούχου της νήσου Ζακύνθου, τα οποία θα εορταστούν επίσημα, παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, στις 17 Δεκεμβρίου 2022. Στα πλαίσια των τριήμερων παραδοσιακών εκδηλώσεων του Αυγούστου, σε ανάμνηση της μετακομιδής  του σεπτού σκηνώματος του Αγ. Διονυσίου από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο το 1717, πραγματοποιήθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου του Β΄, ο οποίος είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στις ιερές εκδηλώσεις.

Το απόγευμα της Τρίτης 23 Αυγούστου, παρουσία του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας π. Γεωργίου Αλτουβά, πραγματοποιήθηκε η κάθοδος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας από την Ιερά Αυτοκρατορική και Σταυροπηγιακή Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ζακύνθου και ακολούθως, εψάλη Δοξολογία, ενώ πραγματοποιήθηκε η περιφορά του σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου μέσα στο Ναό.

Το απόγευμα της Τετάρτης 24 Αυγούστου, παρουσία όλου του κλήρου και χιλιάδων πιστών, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση του Αγίου και η επιστροφή του σκηνώματός του στον Ιερό Ναό, μέσα σε ένα πλήθος πυροτεχνημάτων που φώτισαν τον ζακυνθινό ουρανό. Στο περιθώριο των τελετών, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος συναντήθηκε με τον προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ο οποίος στην προσφώνησή του τον χαιρέτισε και μέσω εκείνου, έστειλε αδελφικό μήνυμα στην Α.Α. τον Πάπα Φραγκίσκο.