Αν η σκαπάνη δεν είχε αφανίσει την ιστορία…

Με τις εργασίες στο καμπαναριό της Annunziata να προχωρούν, έστω και με αργούς ρυθμούς, η στήλη αυτή ολοκληρώνει τον κύκλο της, τουλάχιστον μέσα από αυτήν τη σελίδα με ένα τελευταίο αφιέρωμα, σ’ αυτό το σπουδαίο μνημείο που για δεκαπέντε και πλέον χρόνια μας απασχόλησε μέσα από κείμενα, παρεμβάσεις, εκθέσεις και διαμαρτυρίες. Ελπίζουμε ότι στις αρχές Οκτωβρίου, όταν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη θα τιμούν την επέτειο των 450 χρόνων από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, εδώ στην Κέρκυρα, έστω και ουραγοί, να μπορέσουμε σ’ αυτό το χώρο, να υψώσουμε ένα μνημείο ή να ανάψουμε μία φλόγα στη μνήμη των Κερκυραίων, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων, που έδωσαν τη ζωή τους στη φονική αυτή αναμέτρηση, για να κρατήσουν τον Οθωμανικό κίνδυνο, έξω από τις επάλξεις της Ευρώπης.

Όταν το 1943 βομβαρδίστηκε και κάηκε ο ιστορικός αυτός ναός, στα υπόγεια του οποίου είχαν ταφεί τα λείψανα πολλών εκ των θυμάτων αυτής της Ναυμαχίας, ούτε η ιστορική μνήμη, ούτε το λαϊκό αίσθημα, ούτε οι μετρημένες φωνές κάποιων λογίων, ούτε περισσότερο η κραυγή απόγνωσης της Καθολικής Αρχιεπισκοπής, στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν τα «φωτισμένα» εκείνα μυαλά που έβαλαν δυναμίτη για να εξαφανίσουν ένα ακόμα «ξένο» μνημείο, που μαζί με όλα τα άλλα που κατεδάφισε η άγνοια, τα μικροσυμφέροντα και η προκατάληψη, θα έδιναν, σήμερα στην πόλη μας μία εικόνα τόσο μα τόσο διαφορετική.

Πριν μπει η σκαπάνη της κατεδάφισης, παράγοντες της Καθολικής Εκκλησίας, επιχείρησαν να προτείνουν ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση και τη λειτουργική αναβάθμιση του Ναού του Ευαγγελισμού της Παναγίας, αναθέτοντας σε ένα γνωστό τεχνικό γραφείο των Αθηνών, να υποβάλλει μία μελέτη για την ανοικοδόμηση του νέου ναού, δανειζόμενη στοιχεία από την παλαιά αρχιτεκτονική του μορφή.

Στη σημερινή μας παρουσίαση, πρωτοδημοσιεύουμε μία φωτογραφία με την προοπτική που πρότεινε το Δεκέμβριο του 1949, το τεχνικό γραφείο «Α. Κοτσίφη». Κινούμενο στα πιο νεωτεριστικά ρεύματα της εποχής, προσπάθησε να ενσωματώσει το «τραυματισμένο» κωδωνοστάσιο στο νέο αρχιτεκτονικό σχέδιο, προτείνοντας μία πρόσκαιρη λύση για να μην απαλλοτριωθεί η περιοχή.

Από εκεί και πέρα, η ιστορία είναι γνωστή…
Σ.Γ.