Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου 1943, ξημερώνοντας η ημέρα της εορτής του τιμίου σταυρού, η γερμανική αεροπορία βομβάρδισε και έκαψε την πόλη της Κέρκυρας, σε μία προσπάθεια να διαλύσει την άμυνα της ιταλικής φρουράς που αρνούνταν να συνθηκολογήσει και να κάμψει το ηθικό των ντόπιων.
Η Καθολική Αρχιεπισκοπή, η Καθολική Μητρόπολη «Ντόμος», ο ναός της Ευαγγελίστριας «Annunziata» και η Σχολή με το Μοναστήρι των Γαλλίδων Καλογραιών της Compassion, θα παραδοθούν ανυπεράσπιστα στην πύρινη λαίλαπα. Για δυο μέρες η φωτιά σιγόκαιγε τα πάντα. Η εκκλησία του Ευαγγελισμού, που είχε εγκαινιαστεί στις 7 Ιανουαρίου του 1394, έμελλε να αποτεφρωθεί και να χάσκει για χρόνια ασκεπής και ρημαγμένη από τον παλαιό της διάκοσμο, ανάμεσα σε άλλα ερείπια, στο κέντρο της πόλης μας.
Η πρόσοψή της, με τα τρία μεγάλα στρογγυλά παράθυρα, έχασκε σαν φάντασμα για μια σχεδόν δεκαετία. Το Μάρτιο του 1952, με την εισήγηση του τότε Δημάρχου Σταματίου Δεσύλλα, η σκαπάνη της κατεδαφίσεως ανέλαβε το βαρύ έργο και μετά από τρεις ημέρες, το ιστορικό αυτό μνημείο με τον περίτεχνο διάκοσμο και τους τάφους των επιφανών πεσόντων στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, μετετράπη σε ένα σωρό ερειπίων.
Στη φωτογραφία εικονίζεται η σκιά της βομβαρδισμένης πρόσοψης του ναού να πέφτει πάνω στο ερειπωμένο οικόπεδο, εκεί όπου βρίσκονταν το κτήριο, τα γραφεία και η βιβλιοθήκη της Καθολικής Αρχιεπισκοπής. Είναι ο χώρος όπου σήμερα, με το μεταπολεμικό σχέδιο αναδιανομής της γης, οικοδομήθηκε το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Στο βάθος αριστερά, φαίνονται τα κτήρια της οδού Παλαιολόγου και στο βάθος, στο κέντρο, το ρημαγμένο οικόπεδο της Γαλλικής Σχολής των καλογραιών της Συμπονοίας, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το πνευματικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής μας και της Ενορίας του Καθεδρικού μας Ναού.
Ένας εργάτης, κάτω δεξιά, πάνω στο φορτηγό, φορτώνει τις πέτρες από τα γειτονικά ερείπια, κι ο κόσμος που περπατά στο δρόμο, προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή του, χωρίς να ρίχνει πια, ούτε μία ματιά, εκεί όπου κάποτε είχε γραφτεί ένα κομμάτι ιστορίας.