Αρχιερατική συνάντηση… στο γήπεδο!

Μαρτυρίες για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων στην Κέρκυρα, κυρίως μεταξύ πληρωμάτων πλοίων ή των ξένων στρατευμάτων, έχουμε ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και μάλιστα, στην κάτω πλατεία της πόλης, έχουν καταγραφεί μερικές από τις πρώτες ποδοσφαιρικές συναντήσεις στον ελληνικό χώρο. Η ουσιαστική, πάντως, οργάνωση και ανάπτυξη του αθλήματος, παρατηρείται το πρώτο μισό της δεκαετίας του είκοσι, όταν με τους διωγμούς των Μικρασιατών, Ποντίων και Αρμενίων, πρόσφυγες που εγκαθίστανται στην Κέρκυρα, θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη διάφορων ποδοσφαιρικών σωματείων.

Ένας από τους πρώτους όμιλους υπήρξε η «Πανεργατική» το 1920, από τους σπουδαιότερους και αρχαιότερους, όμως, υπήρξε ο «Σ. Φ. Ελλήσποντος» το 1923 για να ακολουθήσει ένα χρόνο μετά ο «Άρης» και το 1926 ο «Αστέρας». Το 1934 ιδρύθηκε ο «Όλυμπος Γαρίτσας» με, συνεχή έως σήμερα, παρουσία στα αθλητικά δρώμενα του νησιού, ενώ μέχρι την αγωνιστική περίοδο 1964-1965 και καθώς δεν υπήρχαν Εθνικές κατηγορίες, τα πρωταθλήματα διεξάγονταν σε τοπικό και μόνο επίπεδο. Από την επόμενη -πάντως- αγωνιστική περίοδο, συστήθηκαν τα Εθνικά πρωταθλήματα και οι Εθνικές κατηγορίες. Τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών συλλόγων, μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες και με τον «Όλυμπο» να απέχει, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, επιδιώκοντας μία καλύτερη εκπροσώπηση στο πρωτάθλημα και δημιούργησαν τον «Κερκυραϊκό Αθλητικό Όμιλο» από τον οποίον λίγα χρόνια μετά θα ξεπηδούσε ο «Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας», ο οποίος την αγωνιστική περίοδο 1968-1969 κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα, κερδίζοντας την άνοδό του στη Β’ Εθνική κατηγορία. Στις ομάδες αυτές, πολλά καθολικά παιδιά έπαιξαν και διακρίθηκαν, όπως τα αδέρφια Αγιούς και πολλοί ακόμα.

Από τα πρώτα εκείνα χρόνια των… ποδοσφαιρικών ζυμώσεων είναι και η φωτογραφία της συλλογής μας, που παρουσιάζουμε στη σημερινή παρουσίαση. Η χώρα μόλις είχε μπει στη δίνη της διακυβέρνησης των Συνταγματαρχών και στο κατάμεστο Εθνικό Στάδιο της Κέρκυρας διοργανώθηκε αγώνας μεταξύ του Αθλητικού Ομίλου Κέρκυρας και της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην πρώτη σειρά επισήμων, δίπλα από τα στελέχη των αρχών, διακρίνεται ο Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών Μεθόδιος Κοντοστάνος (1881-1972) και ο Αρχιεπίσκοπος Αντώνιος Βαρθαλίτης (1924-2007), να παρακολουθούν με ζωηρό ενδιαφέρον το παιχνίδι. Δίπλα από τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο διακρίνεται ο Νομαρχιακός Επιθεωρητής Σωματικής Αγωγής Ν. Κέρκυρας, ο Τρικαλινός καθηγητής φυσικής αγωγής Δαμιανός Τέγος (1919-2017), μία φωτεινή περίπτωση δασκάλου, με κοινωνική συνείδηση και ένα ευρύ πνεύμα συμπαράστασης και προσφοράς, για το οποίο είχε ανταμειφθεί με μία … δυσμενή μετάθεση στην Κέρκυρα.

Το ημερολόγιο, εκείνη την ημέρα, έγραφε 15 Νοεμβρίου 1967…

Σ.Γ.