Ογδόντα χρόνια μετά την έκρηξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, οι φετινές συνθήκες και οι υγειονομικοί περιορισμοί δεν μας επιτρέπουν να τιμήσουμε, με τη δέουσα επισημότητα, αυτήν την ημερομηνία ορόσημο, αλλά και να μνημονεύσουμε τα εκατομμύρια εκείνων που έζησαν τη φρίκη, τη βαρβαρότητα και τον παραλογισμό της πιο φονικής αντιπαράθεσης του προηγούμενου αιώνα. Αλλά και σ’ ότι αφορά στη δική μας, τη μικρή μας γειτονιά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, πως κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, η Κέρκυρα βομβαρδίστηκε διακόσιες περίπου φορές. Η ιταλική και η γερμανική αεροπορία και στο τέλος τα συμμαχικά αγγλοαμερικανικά αεροπλάνα, γκρέμισαν κι έκαψαν, καθείς για τους δικούς του γεωπολιτικούς σκοπούς, το ιστορικό κέντρο μίας εκ των ωραιότερων πόλεων της Ελλάδος, αφανίζοντας οριστικά, σπουδαία μνημεία, ιστορικούς ναούς, αρχοντικά, πολύτιμες βιβλιοθήκες, έργα τέχνης και πολιτισμού, ιδρύματα κοινής ωφελείας, αλλά πάνω απ’ όλα εκατοντάδες αθώες και ανύποπτες ζωές.
Η ανασυγκρότηση, εξαιτίας της φτώχειας, του εθνικού διχασμού και των λοιπών προκαταλήψεων, αποδείχθηκε έργο δύσκολο, χρονοβόρο, χωρίς ουσιαστική οργάνωση, συχνά… κακόγουστο και έως σήμερα πολλές από τις πληγές του παρελθόντος, συνεχίζουν να πυορροούν στο κέντρο της πόλης, υπενθυμίζοντας διαρκώς το πόσο «κοντά πόδια» έχει η μνήμη του κερκυραϊκού λαού. Από την άλλη, επειδή «είναι φτωχή η μνήμη που δουλεύει μόνο προς τα πίσω», όπως γράφει σε κάποιο από τα παραμύθια του ο Lewis Caroll, με αισιοδοξία διαπιστώνουμε ότι τέτοιες ημέρες μνήμης, δεν περνούν πλέον απαρατήρητες και αγγίζουν όλο και περισσότερους συμπολίτες μας κι αυτό, όχι τόσο εξαιτίας των πηγών που έχουν διασωθεί, αλλά χάρη στις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών, με τις οποίες, όλοι στις οικογένειές μας έχουμε γαλουχηθεί…
Η πόλη της Κέρκυρας θα βομβαρδιστεί για πρώτη φορά την 1η Νοεμβρίου 1940, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την έκρηξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου. Ένα από τα πρώτα θύματα των πρώτων, αυτών, βομβαρδισμών, υπήρξε ο καθολικός ναός του Αγίου Φραγκίσκου, ένα μνημείο του 14ου αι. στον οποίον έχουμε αναφερθεί -παλαιότερα- σε αυτή τη στήλη. Από τη συλλογή μας, παρουσιάζουμε ένα φωτογραφικό γυαλί της εποχής, με το κεντρικό ιερό βήμα του ιστορικού ναού και την περίτεχνη ξυλόγλυπτη στέγη, γκρεμισμένη από τις βόμβες του κατακτητή.
Σ.Γ.